Onze rijke geschiedenis

Het Kasteel van Ordingen is gelegen in het dorpje Ordingen,
in de stad Sint-Truiden, ten zuiden van de Belgische provincie Limburg,
vlakbij de bekende rivier de Melsterbeek.

1040

Heren van ordingen
vanaf 1040

Oudste geschiedenis

Het Kasteel van Ordingen is in de vroege middeleeuwen ontstaan als een grenswachter van het graafschap Loon. Later ging dit graafschap over in het prinsbisdom Luik. Kasteelheren zullen over Ordingen heersen tot het begin van de 17de eeuw.

"les délices
du pays liège"

Le chateau d’Ordange en 1633

de teutoonse orde

25 commandeurs tijdens
twee eeuwen

De commandeurs van het kasteel en de Duitse Orde

Dan wordt het kasteel verkocht aan de landcommandeur van de balije Biesen van de Teutoonse orde. Ordingen kende tijdens twee eeuwen 25 commandeurs die zich vooral in de 18e eeuw ter plekke lieten vertegenwoordigen door rentmeesters. Commandeur Hendrik van Hoensbroeck liet zich opmerken door de uitgebreide restauratie van het kasteel.

De franse revolutie

van duits bombardement
tot complete renovatie

Van de Franse revolutie tot de 21e eeuw

Begin 19e eeuw verwierf de rijke steenkoolbaron Charles Pitteurs-Hiégaeerts het goed. Toen de man in 1863 overleed kreeg zijn derde zoon Léon, baron voor het leven en burgemeester van Ordingen het goed in zijn bezit. Hij verbouwde het kasteel grondig in 1879 en legde een grote kunstverzameling aan. De volgende eigenaar, in 1902, was zijn ongehuwde zoon Antoine.

Een Duits bombardement in 1940, moeilijkheden met restauratiedossiers en familieruzies waren aanleiding voor een nieuwe verkoop. Antoine overleed in 1962, het kasteel werd verkocht in 1964 aan een huisarts uit Tongeren, Henri Beckers. Deze eigenaar heeft de westelijke hoektoren en het poorthuis gerenoveerd. Samen met zijn zoon Gerard baatte Henri Beckers een restaurant en taverne uit in het Commandeurshuis.

2023

Het hotel met 32 suites,
restaurant Aurum*
& bistro richard

Een restauratie van 21 jaar in plaats van 5 jaar

In 1997 verkocht Henri Beckers het kasteel aan de huidige eigenaar, de firma Bemas met als beheerder Richard Sleurs.

De restauratie van het kasteel duurde iets langer dan gepland: namelijk 21 in plaats van 5 jaar. Maar als kasteelheer Richard Sleurs (73) iets doet, dan levert hij zeker geen half werk.

Zo telt het hotel 32 suites, ontworpen door de bekende decorateur Pieter Porters. Chef Gary Kirchens staat aan het fornuis van restaurant Aurum, deze is bekroond met een eerste Michelinster sinds mei 2022. Naast het hotel en restaurant volgt dan ook Bistro Richard, een brasserie van hoog niveau.